Jeg ved ikke, om det er det kolde vejr, der gør mig sulten efter bastant mad, eller om det er Toppen af poppens fortolkning af Hanne Boel numre, der har fået mig til at hungre efter svundne tider, men her forleden følte jeg et absolut behov for at kreere et retro-måltid på sovs-og-kartofler-måden. Sådan ét, man kunne forvente at finde på tag selv-bordet til festivitas i det lokale forsamlingshus, sådan som jeg husker det fra min barndom. Sådan ét man spiste dengang, man måtte ryge indendørs og fløde ikke var farligt.
Det fik mig til at lave denne kartoffelgratin. Og ikke bare en hvilken som helst kartoffelgratin.
Vi taler kartofler, fløde, ost og spinat. Og vi taler om, at kartoflerne har kogt i omtalte ost og fløde i en hel time.
Normalt er jeg egentlig ikke den helt store kartoffel-pige (medmindre de er i forklædning af pomfritter, forstås), men når der er fløde i nærheden, så er der ikke noget, jeg principielt ikke kan lide. Når der så også er store mængder ost og hvidløg i nærheden, så er der ikke noget, jeg principielt ikke elsker.
Hold nu kæft, hvor det holder.
Det kan godt være, at 80’erne gerne må beholde deres kønsstereotyper (#bagedystgate), men deres mad må de ikke tage fra os. Hvorfor taler vi ikke noget mere om, hvor lækkert 80’er tilbehør egentlig er? Kunne sgu også godt spise en lille rejecocktail nu, faktisk…
Kartoffelgratin er perfekt weekendmad, perfekt efterårsmad og nå ja, i det hele taget bare perfekt. Det er indbegrebet af barndom, efterår, gode fester og kalorier, der ikke tæller, fordi det er fredag.
Jeg tror, du skal i Netto på vej hjem fra arbejde og købe ind, tror du ikke?
LØB.
Med ønsket om en perfekt fredag fyldt med vinbranderter, god mad og gode mennesker!

80'er style kartoffelgratin
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 250 gram frossen spinat
- 1,5 dl creme fraiche
- 250 gram revet ost
- 1 løg, hakket
- 3 fed hvidløg, hakkede
- 2,5 dl fløde
- 1,5 dl mælk
- ½ tsk stødt muskatnød
- ½ tsk stødt chili
- ½ tsk rosmarin
- salt og peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 190 grader.
- Rens kartoflerne godt og skær dem i tynde skiver. Det er ikke nødvendigt at skrælle dem.
- Læg den frosne spinat en varm pande sammen med lidt vand. Imens spinaten tør op, lægges ost, det hakkede løg, hvidløg og creme fraiche op i en skål. Tilsæt det optøede spinat til skålen og bland det godt. Smag til med salt og peber.
- Stil spinat/osteblandingen til side. Hæld fløde, mælk, muskat, rosmarin, chili og lidt salt og peber i en stor gryde og varm det op ved medium varme. Husk at røre i det ofte. Giv fløden et opkog og sluk herefter for varmen. Tilsæt kartoffelskiverne til gryden og rør dem nænsomt rundt.
- Læg 1/3 af kartoflerne i et mellemstort fad og drys med salt og peber. Top med 1/2 af oste/spinat blandingen. Gentag med 1/3 af kartoflerne, salt og peber, og den sidste halvdel af osteblandingen. Slut af med de sidste kartofler, salt og peber og det fløde, der evt. er tilbage i gryden.
- Dæk med sølvpapir og bag i ovnen i 45 minutter. Tag herefter sølvpapiret af og bag yderligere 20-25 minutter, indtil den er gylden og boblende.
- Lad hvile 5-10 minutter inden servering.