Min stilhed her på domænet skyldes, at jeg den seneste uge har ligget hjælpeløs i sengen og hostet mine lunger op (ja, jeg er et charmerende menneske), mens jeg har binget Scandal og tænkt på alt andet end ordentlig mad. I dag har imidlertid budt på en smule meget velkomment overskud: jeg kom ud ad sengen, fik hevet mig selv til undervisning og kan næsten trække vejret igen. Som om dét ikke skulle være nok, så hvirvlede sneen rundt i luften på vej hjem, på den der helt stille, smukke måde, og jeg blev glad helt ind i sjælen over, at det nu virkelig lader til at være blevet vinter.
Og koldt, det er det blevet. Faktisk kan jeg erklære, at i dag skulle vise sig at være dagen, hvor helvede frøs til.
I dag skal det nemlig handle om to ting, jeg egentlig havde svoret, jeg aldrig ville sætte tænderne i: 1) Tofu. Fordi det er en underlig sojabønne-ost. Meget mystisk. Og 2) Gærflager. Fordi nej. Bare nej. Troede jeg. For denne opskrift på tofu scramble indeholder begge dele.
Normalt er jeg en kvinde, der sætter stolthed i min stædighed, og derfor sjældent afviger fra mine principper, men jeg har måtte sande, at når man beslutter sig for at omlægge sin mad til at være mere vegansk, så forpligter man sig også til at udvide sin horisont og spise nogle af de ting, der normalt står i den underlige, mørklagte afdeling i supermarkedet. Det er gået op for mig, at vegansk mad ikke handler om at afskære en masse ting – det handler bare om at ryste posen lidt. Det meste kan veganificeres, hvis man prøver – og jeg har altså cravet røræg her på det sidste, i en sådan grad, at jeg ikke længere kunne ignorere det. Så derfor: tofu. Oh, the things you do for love!
Konklusionen?
Vi kan faktisk godt lide tofu scramble. Hvorfor kan vi det? Fordi tofu scramble tilfredsstiller alle æg-relaterede cravings, man måtte have, men mætter meget mere og får ikke tallerkenen til at lugte på den der måde, som æg gør (er det kun mig, der kun lugte det? Ydrk!). Dertil kommer, at tofu er billigt, proteinrigt og uendelig alsidigt, fordi det i sig selv ikke smager af specielt meget og man kan derfor få det til at smage mere eller mindre, som man selv vil. Alt i alt den perfekte tilføjelse til det brunchbord, man ellers havde sagt lidt farvel til. Halleluja!
Vi kan også godt lide gærflager. Hvorfor? Gærflager – eller nutritional yeast, som det hedder på engelsk – er et produkt, jeg er stødt på i utallige veganske opskrifter. Det er noget så ufarligt som et inaktivt gær (det vil sige, at det ikke gærer nede i maven – gudskelov) og det smager ret salt og ostet. Man kan derfor bruge det som krydderi i alt lige fra sovs til marinader, og det kan bruges som erstatning for ost i f.eks pizzasauce, pastaretter eller alle steder, hvor man gerne vil tilføre lidt ostet-hed. Og lad os bare være ærlige: vi kan godt lide ostet-hed. Ja?
Aaah. Kan i mærke det? Vi er tættere på at gå ud at investere i tofu nu, er vi ikke?
Mini-guide til tofu scramble:
-
Se helst om du kan få fat i noget meget fast tofu. Det fungerer bedre, når man steger det.
-
Du kan sagtens mose tofuen på panden, mens du steger det, men jeg kan godt lide at mose det med en kartoffelmoser eller en gaffel først, så det får lidt forskellige teksturer.
-
Tilsæt gerne grøntsager som løg, tomat, peberfrugt eller champignon.
-
Hvis du har tid, så hæld et par spsk grøntsagsbouillon ved, når du steger, så tofuen suger det lækre væde.
-
Gærflager giver en ostet smag (mmm, ost), men ellers er jeg fan af gurkemeje (giver en fin farve), paprika, chili og naturligvis: salt og peber!
-
Tofu scramble kan laves dagen før og genopvarmes på panden om morgenen – det tager ca samme tid, som det tager at lave kaffe og riste et stykke brød, hvilket i min bog giver noget nær den perfekte morgen.
Med ønsket om gode morgener fyldt med overskud (hæ!), fyldte kaffekopper og gode avisoverskrifter!
Nem opskrift på tofu scramble
Ingredienser
Grundopskrift
- 200 gram tofu
- 2 spsk olie
- 1 tsk gurkemeje
- ½ tsk paprika
- 3 tsk gærflager (kan udelades)
- ½ tsk salt
- Lidt peber
Valgfrit
- 1 tomat
- ½ løg, hakket
- Lidt champignon og rød peber
Sådan gør du
- Læg den drænede tofu i en skål og mos den med en gaffel eller en kartoffelmoser, indtil den har en chunky tekstur.
- Varm lidt olie op på en pande. Kom tofuen og evt. de grøntsager, du kan lide, på den varme pande og steg ved medium varme. Steg 3-4 minutter, indtil noget af vandet fra tofuen er fordampet.
- Tilsæt krydderier og evt. gærflager og steg videre nogle minutter, indtil tofuen er glohed og krydderierne fordelt.
- Servér for sig eller spis med brød ved siden af - perfekt morgen!