Go Back

Linsegryde med langtidskaramelliserede løg og kartoffel/blomkålsmos

Det her er én af mine yndlingsretter at lave, når bladene skifter farve, det bliver tidligt mørkt, og man bare har lyst til at krybe ned i fjerneste ende af sofaen og spise noget i store skåle, mens man gemmer sig fra verden. Det er varmt, det er lækkert, det er nærende og bare ... Rart. Hele hemmeligheden er at lade løgene stå og småstege i en hel time, så de bliver helt bløde, søde og lækre. Det gør hele forskellen. Og har man tålmodighed til at vente, bliver den også kun bedre af at stå til dagen efter, så den virkelig kan trække smag.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid2 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Løg- og linsegryde

  • 2 spsk. olivenolie
  • 5 løg, pillede og skåret i både
  • 2 laurbærblade
  • 3-4 friske timianstilke (uden stilk), hakket fint
  • 1 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 2.5 dl grønne linser, skyllet godt igennem
  • 1.5 spsk. balsamico
  • 1.5 spsk. soya
  • 8 dl grøntsagsbouillon
  • Salt og peber

Kartoffel/blomkålsmos

  • 650 gram kartofler, skrællet og skåret i tern
  • 1/2 stort blomkålshoved, skåret i buketter
  • 2 fed hvidløg
  • 4 spsk. Smørbar
  • 1 skvæt plantedrik
  • 1 spsk. gærflager
  • Salt og peber

Sådan gør du

Linsegryde

  • Varm lidt olie op i en gryde ved medium varme. Tilsæt løgene og lad dem stege et par minutter, inden du tilsætter laurbærblade og timian og skruer helt ned for varmen. Temperaturen skal være så lav, at løgene kan stå at småstege i en hel time, uden at brænde på.
  • Efter 50 minutter kommes hvidløgene i og steges med de sidste 10 minutter. Herefter tilsættes resten af ingredienserne. Lad retten koge videre en times tid, indtil linserne har suget al væsken, og det hele har en god konsistens.

Kartoffel/blomkålsmos

  • Kog kartofler og blomkål i letsaltet vand i 15-20 minutter, indtil de er møre og til at mose.
  • Hæld vandet fra, og tilsæt smør, hvidløg, gærflager, og rigeligt salt og peber til gryden.
  • Brug en kartoffelmoser eller elpisker til at mose, så groft eller fint, som du vil ha' det.
  • Tilsæt et par skvæt plantedrik undervejs, indtil du får den ønskede konsistens.

Servering

  • Server i store skåle og nyyyd det!