Go Back

KLASSISKE FLØDEKARTOFLER PÅ TO MÅDER

Jeg elsker begge slags flødekartofler. Udgaven med soyafløde smager måske lidt mere flødeagtigt, men til gengæld skiller soyafløde lidt, når det koger, og derfor er retten ikke den mest æstetiske i verden. Udgaven med den opbagte sovs er flere tyk og cremet, men har ikke den helt samme flødesmag. Begge udgaver er lækre - og ligegyldigt hvad, så husk at tilsætte MASSER af muskatnød.
Forb. tid15 min
Bagetid1 t 30 min
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

Version 1: med soyafløde

  • 1 kg skrællede kartofler
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 500 ml Soyafløde
  • Muskatnød
  • stødt chili
  • salt og peber

Version 2: opbagt sovs

  • 1 kg skrællede kartofler
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk kokosolie
  • 0.7 dl hvedemel
  • 0.8 liter neutral plantedrik (f.eks. soya eller mandel)
  • Muskatnød
  • stødt chili
  • salt og peber

Sådan gør du

Version 1: soyafløde

  • Tænd ovnen på 175 grader.
  • Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
  • Bland soyafløde i en skål med masser(!) af friskrevet muskatnød, lidt stødt chili og masser af salt og peber. Rør godt sammen og hæld over kartoflerne. Bag i ovnen i halvanden time, indtil kartoflerne er møre og toppen er godt brun og lækker - slut evt. af med 5 minutters grill, hvis du vil have en lækrere overflade.

Version 2: Opbagt sovs

  • Tænd ovnen på 175 grader.
  • Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
  • Varm en stor spsk kokosolie op i en gryde. Drys melet ned i gryden, når olien bobler, og rør sammen med et piskeris. Lad melklisteret stege et øjeblik. Tilsæt langsomt mælken til gryden, lidt ad gangen, mens du pisker, så der ikke kommer klumper. Giv sovsen et opkog, indtil den er tyk og cremet. Vurder, om den skal have lidt mere mælk - den tykner i ovnen, men må gerne være ret fed og lækker.
  • Smag til med masser af salt, friskkværnet sort peber, revet muskatnød og lidt stødt chili. Den skal gerne smage igennem, for smagen bliver lidt mildere, når den kommer i ovnen. Hæld over kartoflerne og husk at sikre, at sovsen er fordel godt.
  • Bag i ovnen halvanden time, indtil den er gylden - slut evt. af med 5 minutters grill. Velbekomme!