Jagten på den perfekte veggieburger #2: Squashburgere med æble/gulerodsslaw


Veggieburger

Jeg elsker fast food. Selvfølgelig både i ordets rene forstand; at det er et måltid, der virkelig ikke tager lang tid at lave. Men jeg elsker også fast food, fordi det ofte er salt, fed og snasket mad – sådan den slags, hvor man skal vaske hænder og sige undskyld bagefter. Derfor er jeg mere end almindeligt begejstret for, at der findes mad, der både er hurtig, føles skamfuld og så alligevel bare ikke helt rigtigt er det. På den måde kan man have sin burger og også spise den, som de siger over there. Med andre ord: det er her den virkelige fast food går ned! Som jeg skriver dette indlæg, er mit blodsukker faretruende lavt og jeg savler en smule ned i tastaturet, fordi jeg temmelig godt kunne spise denne her burger lige nu. Mhhm. Burger.

Jeg tror, at hvis man skal overbevise en grøntsagsbenægter om, at en veggieburger faktisk kan være spiselig, så kunne denne her være et godt bud. Det siger jeg med ret stor sikkerhed, for min roomie Katrine er, som de fleste nok har opdaget, temmelig skeptisk over for ingredienserne, der indgår her. Eksempelvis kan hun hverken lide champignon eller gulerødder, men det har ikke forhindret burgermeteret i at gå helt amok i denne uge!

20160512_175646 (2)
20160512_175854 (2)
20160512_175633 (2)

Katrine har været særdeles gavmild med sine point, og jeg forstår hende, for det ER en god burger. Man vil bemærke, at den faktisk har fået FLERE point end sidste uges burger, og dermed lægger den sig i spidsen! Den er snasket, den benytter de samme ingredienser både i bøffen og i fyldet, uden at det kan smages, hvilket er totalt økonomisk og mega 2016, og så er det første gang, vi har spist en burger uden at spise pomfritter til, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt. Men! Nu skal jeg ikke trække spændingen meget længere – Katrine og burgermeteret har talt:

Unavngivet

Håndholdthed: 4/5
Snaskethed: 5/5
Smagsssammensætning: 5/5

Med andre ord: L A V   D E N , siger Katrine!

Det, der umiddelbart er intimerende ved vegetarburgere (udover at de er netop dét, selvfølgelig), er, at de virker meget mere omstændige at lave end regulære okseburgere, og det kan virke temmelig uoverskueligt. Netop denne her er det eksempelvis, hvis man ikke har en foodprocessor. Hvis man har en romance med sit rivejern, skal man selvfølgelig bare fyre den af, men jeg elsker virkelig følelsen af, at man ikke skal røre en finger – maskinen klarer alt arbejde. Et lille tip: som kvinde kan man utvivlsomt fortryde mange ting i livet: valg af mænd, brug af dankort, antal af børn… Men en foodprocessor vil man aldrig fortryde.

Udover brugen af food processor trækker det opskriften op, at der ingen eksotiske ingredienser er til stede; bøfferne er lavet af gulerødder, squash, løg, champignon, hvidløg, solsikkefrø og havregryn, hvilket måske ikke er noget, man altid har i køleskabet, men det er da ikke helt urealistisk, synes jeg.

Jeg besluttede på en ret pludselig indskydelse at lave en cole slaw af det resterende squash, gulerødder og æble under indflydelse af læresætningen “snask er godt – mere snask er bedre”, og jeg synes det fungerede godt, ikke mindst fordi det er lidt mere spændende end en skive tomat og en løgring, og fordi man får brugt de grøntsager, man alligevel havde gang i. Nå ja, og så gjorde det jo ikke noget, at jeg fik lov til også at komme dem i food processoren. Den er ligesom en bil. Den skal køres ofte, ellers går den i stykker… Hvilket også kommer til at være den undskyldning jeg bruger, næste gang jeg laver de her burgere.

20160512_175858 (2)
20160512_175656 (2)
20160512_175746 (2)
20160512_175822 (2)


Squashburgere med æble/gulerodsslaw

Nok til 6 små eller 4 store burgere

Ingredienser
4-6 burgerboller af eget valg
Avokado
Spinat

Squash/gulerodsbøffer
1 spsk olie
1 løg, hakket
4 fed hvidløg, hakket
2 store gulerødder, revet
1,5 squash, revet
6-7 dl hakket champignon
1 æg
2,5 dl havregryn
2,5 dl solsikkekerner
Salt + peber

Æble/gulerodsslaw
Den resterende halve squash
3 gulerødder
1 æble
1 spsk vineddike
1 spsk citron
1 tsk oregano
1 tsk paprika
1 kæmpe spsk græsk yoghurt eller creme fraiche

Fremgangsmåde

Start med det sure rivearbejde (eller det sjove, hvis du har en food processor.) Riv squash og gulerødder til bøfferne og sæt det til side i en skål. Riv herefter squash, gulerødder og æble til cole slaw. Læg det i en skål for sig og sæt til side.

Squash/gulerodsbøffer
1. Varm olien i en stor pande ved medium varme.
2. Kom løg og hvidløg på panden og steg et par minutter, indtil de er gennemsigtige.
3. Når løgene er gennemsigtige, tilsættes revet gulerod og squash. Lad det stege indtil væsken er fordampet, ca. 7 minutter.
4. Efter 7 minutter tilsættes champignon. Lad det stege videre, indtil svampene har fået lidt farve og væsken er fordampet. Fjern fra varmen og lad det køle af, imens de tørre ingredienser forberedes.
5. Kom havregryn og solsikkefrø i en blender eller foodprocessor og blend, indtil det er lige så fint som mel.
6. Hæld de blendede havregryn og solsikkekerner i en stor skål sammen med salt og peber. Tilsæt de stegte, afkølede grøntsager – gerne med en tang, så evt. overskydende væske kan klemmes fra.
7. Rør grøntsagsmassen sammen med melet og rør herefter sammen med ægget. Mærk, om farsen skal have lidt mere havregryn. Den skal føles lidt som en frikadellefars.
8. Når farsen er rørt sammen, kommes den 5 minutter i køleskabet, så den ikke er så klistret, når den skal formes.
9.  Tag farsen ud af køleskabet og form bøfferne med hænderne ved at tage en håndfuld fars, forme den til en kugle og trykke den flad på en bageplade med bagepapir. Der er nok fars til 4 store bøffer eller 6 mindre. Jeg lavede 6.
10. Bag i ovnen ved 180 grader i 40 minutter. Vend dem efter 20 minutter, så begge sider bliver stegt.

Æble/gulerodsslaw
1. Mens bøfferne er i ovnen laves cole slaw. Det er så nemt som ingenting: Tilsæt yoghurt, eddike, citron, oregano, paprika, salt og peber til skålen med revet æble, squash og gulerødder og smag til, om den mangler noget.

Samlingen
1. Kom en stor spsk cole slaw på en bolle efterfulgt af en grøntsagsbøf, spinat og avokado. Kom låget på og hav en fest med dig selv og din burger!

Sofie
24-årig idéhistorie-studerende på AU og evigt sulten. Elsker at tænke på mad, tage billeder af det, skrive om det og ikke mindst spise det. Mine yndlingsting inkluderer linser, perfekte avokadoer og chokolade – altid chokolade. Velkommen til!

Leave a Response

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial