OpskrifterVegetarisk

Vegetarisk farsbrød med ketchup glace

Vegetarisk farsbrød

Hvis jeg valgte at holde helt op med at spise kød, så ville jeg allermest savne de der klassiske retter, man aldrig får, men som man alligevel holder virkelig meget af. Retter med fars såsom frikadeller, boller i karry eller forloren hare er noget, jeg spiser så godt som aldrig, men jeg er alligevel ikke sikker på, at jeg ville kunne klare at sige helt farvel til dem.

Især til højtider tænker jeg, at det er ekstra svært at få det til at fungere ikke at spise kød. Ikke fordi man ikke kan få uendeligt mange vegetariske opskrifter, som smager lige så godt, men fordi det bare ikke er helt det samme. Til jul spiser jeg and sammen med resten af bordet – ikke fordi jeg har noget problem med at leve uden and alle de 364 andre dage om året, og ikke fordi jeg egentlig elsker and specielt meget, men fordi det bare er hyggeligt. Julemad repræsenterer på mange måder selve højtiden for mig, og jeg har svært ved at forestille mig andet, der ville bringe helt den samme følelse.

Derfor tænkte jeg, at det var tid til at tage et kig på vegetarisk farsbrød! Meatloaf er nok mere en højtids-ting i USA, men der er nu alligevel noget julet over det, synes jeg, og vigtigst af alt, så dufter huset på samme måde, som når der er en steg i ovnen. Hvis jeg skulle have en vegetarisk jul, så ville jeg uden tvivl sætte dette brød på menuen, og jeg ville servere det med sovs, kartofler og måske en lille grøntsag, hvis jeg orkede.

img_20161014_110806
img_20161014_110038

Linser. Hasselnødder. Masser af grøntsager. Barbecue. Need I say more?

Dette linse fars(løse)brød opsummerer ret godt mine følelser for mad. Det er sundt, tilfredsstillende, beroligende (visse madvarer har den effekt), og selv inkarnerede kødspisere vil ikke føle, at de mangler noget, når de spiser det. Det er hjerteligt, men ikke tungt, og det er fuldt pakket med gode sager. Opskriften er lidt omstændig på dén måde, at den indeholder mange elementer, men jeg synes at dage, hvor man laver farsbrød, er dage, hvor man netop godt gider at stå i køkkenet. Ved siden af et glas rødvin og en computer med Netflix, altså. Findes der andre måder?

Ok. Lad os lige tale om glacen. Jeg ved ikke, om barbecueglaseret steg er noget, man opererer så meget med på disse breddegrader, men man burde virkelig gøre noget mere i det. På toppen er nemlig en glace lavet af ketchup, balsamico og brun farin, som leverer en perfekt sødme og som bliver klistret på toppen og karamelliseret i kanten, når det bliver bagt. Det er lidt som den barbecue marinade, man bruger til spareribs, og den er sød, klistret og finger licking good.

Noget andet genialt, jeg godt lige vil indskyde er, at farsbrød er ligesom gaven, der bliver ved med at give, for på 2. og 3. dagen skal man spise rester. Ja, jeg siger SKAL. Og jeg foreslår, at man varmer stykkerne på en pande, så de får lidt stegeskorpe, kommer det i sandwich med mayo og syltede løg, hakker det og bruger det som fyld i tacoskaller, kommer det i en salat eller bare spiser det direkte fra bagepapiret. Under alle omstændigheder udgør det i min verden en fuldstændig perfekt frokost. Oooog, nu er jeg sulten.

Jeg serverede mit farsbrød med kartoffelgratin og en gulerodssalat med hasselnødder og rosiner. Dét er den slags tidspunkter, hvor jeg virkelig har lyst til at ringe til min mor og påvise, at jeg altså er blevet voksen. Altså ægte voksen. På jeg-laver-da-bare-lige-en-steg-måden. Mor, læser du det her?

ÅÅåh efterår. Tak fordi du endelig er kommet!

 

img_20161014_110114
img_20161014_110237

Print Recipe
Vegetarisk farsbrød med ketchup glace
Opskriften har nok til to små brødforme eller én stor.
Forberedelses tid 30 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
Ketchup glace
Farsbrød
Forberedelses tid 30 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
Ketchup glace
Farsbrød
Instruktioner
  1. Sæt linser og ris til kogning efter anvisning på pakken. Dræn og sæt til side, når de er færdige.
  2. Bland ketchup glacen i en lille skål og sæt til side.
  3. Forvarm ovnen til 190 grader.
  4. Stil én stor eller to små brødforme med bagepapir klar. Jeg synes, at den nemmeste måde at få bagepapir til at makke ret er at krølle det sammen, komme det under vandhanen og folde det ud igen. Så bliver det, hvor det skal.
  5. Bland tomatpuré, soya, rosmarin og kardemomme i en lille skål og sæt til side.
  6. Steg det hakkede løg og bladselleri i lidt olie på en pande ved medium varme. Steg ca. 5 minutter. Tilsæt herefter de hakkede champignoner og steg, indtil al væsken er fordampet. Hvis der bliver ved med at være for meget væske, så hæld dette fra i vasken.
  7. Kom halvdelen af de kogte linser i en stor skål og mos dem så meget som muligt med en kartoffelmoser eller en gaffel. Tilsæt herefter resterne af linserne, de kogte ris, de tilberedte grøntsager, hakkede hasselnødder, hvidløg, rasp, havregryn, æg og den lille skål med tomatpuré.
  8. Rør farsen sammen med hænderne, indtil den er en sammenhængende masse, der har lidt samme konsistens som en frikadelle fars. Smag på den og tilføj salt, peber og krydderier efter behov.
  9. Fordel i brødformen og pres det ned i formen med fingrene, så det har en fast tekstur.
  10. Pensl med ketchup glaseringen i et passende lag. Hvis der er noget i overskud, så gem det og sæt det på bordet til servering.
  11. Bag i ovnen 25-30 minutter. Lad det stå i formen 10 minutter, inden du forsøger at hive det op via bagepapiret. Lad stå yderligere 5 minutter, før du skærer skiver af det.
Del denne opskrift

4 kommentarer

  1. Hmmm, skeptisk idéhistoriker er skeptisk.. Måske det var en anledning til at prøve at lave det :b

    1. Hæhæ, jeg var glad ved det, men det er selvfølgelig aldrig til at vide, hvad andre synes om det 😉 Jeg synes, du skal lave det. Så har du også en undskyldning for at lave sovs!

  2. Godt ord igen! Kunne også sagtens forestille mig, at junta-far var med på idéen #hipsterlinsetype :p

    1. Haha, jeg laver daal til mine forældre i aften, og de er decideret skeptiske. Nærmest bange, vil jeg sige. Hvis de kan tage imod udfordringen, så kan et par hipstere som jer sagtens! 😀 #dererikkelangtfraristillinser

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial