VEGANSK KASTANJESTUVNING MED KARTOFFELMOS
Kastanjer er lidt svære at pille, men i denne opskrift gør det ikke så meget, for de skal alligevel begraves i dejlig sovs. Hvis du ikke er til kastanjer, så byt dem f.eks. ud med kikærter, bønner eller noget andet, du kan lide.
Antal personer Forberedelses tid
4personer 20minutter
Tilberedningstid
60minutter
Antal personer Forberedelses tid
4personer 20minutter
Tilberedningstid
60minutter
Instruktioner
Tilberedning af kastanjer
  1. Forvarm ovnen til 220 grader.
  2. Skær et kryds på den flade side af kastanjerne. Forsøg at skære igennem skrællen (vigtigt – ellers risikerer du en eksploderet-kastanje-i-ovn-situation), men ikke ned i selve kastanjen. Forsøg evt. at gøre det lidt bedre end mig.
  3. Kom direkte på en bageplade og bag i ovnen 15-20 minutter, indtil de har åbnet sig. Lad dem køle let af og forsøg at pille dem, mens de stadig er lune. Lad evt. halvdelen af dem blive inde i den slukkede, lune ovn, så du ikke risikerer, at de allesammen bliver kolde, mens du arbejder.
Gryderet med kastanjer, svampe og rødvin
  1. Varm et par skefulde olivenolie op i en stor gryde ved medium varme. Steg løg, bladselleri og gulerødder under jævnlig omrøring i 5-10 minutter, indtil de er godt brunede og lækre.
  2. Tilsæt de pillede kastanjer og hakkede champignoner til gryden og steg videre et par minutter.
  3. Tilsæt 3 dl rødvin og 1 spsk balsamico og lad det koge godt af, ca. 5 minutter.
  4. Tilsæt 1 spsk hvedemel og rør godt rundt, så det ikke klumper. Kør videre med 1 tsk timian og 1 spsk mørk marmelade til gryden. Rør rundt og steg lidt, ca. 1 minut.
  5. Tilsæt 3 dl kogende vand og 1 bouillonterning til gryden og lad det koge, indtil gryderetten er tyk og lækker. Smag til med salt og masser af peber. Tilsæt soyafløden lige inden servering – den skal lige varme igennem, men må ikke koge.
Kartoffel/rødbede mos
  1. Skræl rødbederne og kartoflerne og skær dem i mindre tern – sørg især for at skære rødbederne ret fint, så de nemmere kan moses.
  2. Kog i rigeligt vand UDEN salt i 15-20 minutter, indtil de er møre.
  3. Hæld vandet fra gryden og lad dem dampe af et kort øjeblik. Tilsæt en skefuld Naturli Smørbar eller kokosolie til gryden, sammen med et lille skvæt plantemælk.
  4. Pisk med en elpisker eller mos med en kartoffelmoser. Jeg kan godt lide at lade nogle rødbedetern være intakte, men det er en smagssag. Smag til med masser af salt og friskkværnet sort peber.
Servering
  1. Server en stor klat kartoffel/rødbedemos med kastanjestuvning på toppen og evt. en lille smule persille. Velbekomme!

Del dette: