SOMMERHUSMAD #1: Verdens bedste frikadeller og kartoffelsalat


Frikadeller og kartoffelsalat
Jeg havde store forventninger om, at min sommer  skulle tilbringes henholdsvis på stranden i strålende solskin og på en crosstrainer nede i fitness. HÆ. Klip til en kornfed, flødemættet pige solidt placeret i en blød, gul sofa i et sommerhus, hvor hun skiftevis kører kalorier indenbors, skiftevis betragter regnbygerne udendørs. Hun har oven i købet uddelegeret madlavningsposten til sin søde og forstående kæreste, så hun end ikke behøver at rejse sig. Jeg ville naturligvis gerne ruske i hende og bede hende om at tage sig sammen, men jeg er for træt til at rejse mig. Lad os i stedet hæve glasset og sige hurra for ligestilling, moderne mænd og umoderne mad!

IMG_20160729_204240
IMG_20160729_204153

Som det fremgår af opskrifterne her på bloggen, er det ikke meget kød, der ryger indenbors de fleste uger. Men når man tager i sommerhus med sin kæreste og beder ham om at deltage i traveture på stranden, lokker ham til at bage boller, serverer havregrød med bær for ham om morgenen, og i øvrigt sender ham afsted på cykel for at tilfredsstille diverse pludseligt opståede cravings, så skal man ikke også begynde at indføre vegetarmad på menukortet (har jeg opdaget). Men det er ok, for det forholder sig sådan, at de få retter, min kæreste ynder at lave, er nogle, han laver til perfektion. Og det betyder, at han efter min mening laver de bedste frikadeller og kartoffelsalat i hele verden. Altså. I VERDEN. Og dét er altså store ord fra én, der normalt synes, at frikadeller med kartoffelsalat kun er sådan noget, man spiser, når man ikke kan blive fri.

Det er som sådan et under, at hakket svinekød og kartofler i forening nogensinde kan blive en succes. Det er hverken kulinarisk nyskabende eller specielt fotogent. Men! Verden er forunderlig og det fungerer bare. Jeg elsker det, og jeg kunne spise det dagen lang, hvilket man ville kunne se tydeligt bevis på, hvis man så mit nyvundne taljemål… Hvilket jeg i øvrigt håber, at ingen gør.

I den rigtige opskrift indgår både frisk dild og ditto chili, hvilket vi blev enige om at udelade, da vi begge stod nede i Brugsen med tårer i øjnene over priser, som selv gæster på Hyttefadet ville chokeres over. Vi besluttede det bedre at udelade det end at give vores vægt i guld samt vores fremtidige førstefødte for to så beskedne ingredienser, men jeg har fået strenge ordrer på at nævne, at disse to ingredienser normalt under ingen omstændigheder må udelades. Så er dét på plads. Nok er han en moderne mand, men en striks mormor-mand ikke desto mindre. En sjælden, men absolut gylden kombination, hvis De spørger mig.

Jeg kan i øvrigt berette, at frikadeller med kartoffelsalat fungerer lige så perfekt i kombination med gråvejr og politisk ukorrekt fjernsynskiggeri, som med høj solskin og kølig hvidvin på terrassen. Vi endte med en næsten socialt acceptabel kombination, hvor vi stadig insisterede på hvidvinen, men så Matador, mens vi spiste. Fjernsyn under spisning er ok, når bare det er kulturelt berigende, no?

Her går det godt. Send flere penge. Og måske lidt solskin.

Velbekomme!

IMG_20160729_184138
IMG_20160729_184520
IMG_20160729_203951
IMG_20160729_204106


Frikadeller og kold kartoffelsalat

Ca. 4 personer

Noter: Både kartoffelsalaten og frikadellerne er lidt på slump. “Den slags kan ikke siges helt præcist”, sagde mormor-manden surt. Tilføj lidt hist og her og smag til undervejs. Kartoffelsalaten bliver bedst af at lave en blanding af yoghurt, creme fraiche og mayonnaise, men det kan justeres, som man synes. Verdens bedste kartoffelsalat indeholder cherrytomat og forårsløg, men andre grøntsager såsom peberfrugt, agurk eller løg kan også tilsættes (det vigtigste er, at det hele dækkes med et godt lag mayo….)

Kartoffelsalat
Kogte kartofler (ca. 1 kilo)
Creme fraiche
Skyr eller græsk yoghurt
Mayonnaise
Sennep (stærk eller sød)
Salt og peber
Hvidløg
Forårsløg
Drueagurker eller cornichoner
Cherrytomater
Dild, purløg eller persille (dild er bedst)

Fremgangsmåde
1.
Skræl/skrab kartoflerne og bring dem i kog. Kog dem til de er møre og lad dem herefter køle af.
2. Bland dressingen af skyr, creme fraiche, mayo, sennep, hvidløg, salt og peber. Bland hakkede drueagurker eller cornichoner i, sammen med kvarte cherrytomater og hakkede forårsløg. Hak til sidst lidt dild og bland i.
3. Skær de kolde kartofler ud og bland det hele sammen. Pynt med dild på toppen.

Frikadeller
500 gram hakket svinekød
1 æg
Mel på slump (ikke for meget, dellerne kan sagtens formes uden for meget mel)
Ketchup (en god slat)
1-2 friske chili, hakket
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
Et skvæt soja
Salt, peber og karry (Frikadeller kræver altid større mængder krydderier end man tror, især salt, så hæld godt til).

Fremgangsmåde
1. Bland det hakkede svinekød med æg, hvidløg, ketchup, krydderier og chili.
2. Ælt farsen med hænderne og tilføj en smule med ad gangen. Man kan kompensere med lidt mælk, hvis melet får overtaget.
3. Lad farsen hvile i køleskabet i en halv times tid.
4. Brug både olie og smør til at stege i. Steg, til de får en sprød skorpe (naturligvis).

 

Sofie
24-årig idéhistorie-studerende på AU og evigt sulten. Elsker at tænke på mad, tage billeder af det, skrive om det og ikke mindst spise det. Mine yndlingsting inkluderer linser, perfekte avokadoer og chokolade – altid chokolade. Velkommen til!

4 kommentarer

  1. Kæft, hvor I hygger, altså 😀 Kommer helt til at savne dig jo :b

    1. Med fare for, at jeg nu svarer én, som slet ikke er dén, jeg tror, hæhæhæ… Jeg savner også dig!!

Leave a Response

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial