OpskrifterVegetarisk

Jagten på den perfekte veggieburger #1: Den grønne monsterburger


Veggieburger

Tillad mig at introducere burger-tirsdag! Også kendt som den bedste idé nogensinde, inklusiv da nogen fandt på at inkorporere Oreos i en plade Marabou. Det er sgu så god en idé, at man næsten skulle tro, at jeg ikke selv havde fundet på det.

Konceptet går i al sin enkelhed ud på, at jeg hver tirsdag introducerer en ny opskrift på en vegetarburger, som vil blive nådesløst vurderet af min roomie Katrine og undertegnede. Vi lægger ud med “det grønne monster”, som har fået sit navn, fordi det er en veggieburger med en lettere intimiderende bøf lavet af grønkål, broccoli og ærter. Worry not: det smager ret meget lækrere, end det lyder, og det bliver akkompagneret af stegt peberfrugt og en dertilhørende ramsløgsmayo til at hæve fedtprocenten.

Hvorfor denne fascination af burgere?

Hvis der er noget, der kan gøre min roomie Katrine varm om hjertet, så er det en burger. Om den er høj, lav, sund, usund, stor, lille eller alt midt imellem er hun i princippet ligeglad med. Det skal bare være en burger. Normalt er hun som en lille porcelænsfigur; sød og mild og med ungpigeglød i kinderne, der kan gøre enhver misundelig. Hvis jeg nogensinde skulle indspille en film, hvor en pige skulle iklædes hvid hør og løbe grinende igennem en græsmark, så skulle det være hende. Men der sker en forvandling i hende, når hun ser en burger. Der indtræder en vildskab i hendes øjne, som end ikke Jomfru Ane gade i de sene nattetimer har set magen til. Mens jeg altid spiser med kniv og gaffel, fordi jeg ved, at jeg lige så godt på forhånd kan opgive at spise en burger med hænderne, samler hun den op, kigger den i øjnene og spiser den i 3 hug. Max. Bagefter er hun glad, som kun en pige, der lige har spist en burger, kan være det. Derfor er burgere også forholdsvis tit på menuen herhjemme. Og derfor har jeg påtaget mig opgaven at servere burgere én gang om ugen herhjemme. Det er et hårdt job, ja, men nogen må jo gøre det…

20160430_183252 (2)
20160430_170444 (2)
20160430_191204 (2)

20160430_191258 (2)

20160430_191350 (2)

Fordelen ved at spise vegetarisk burger er, efter min mening, at bøffen får en fremtrædende plads frem for bare at være fyld, som tages for givet. Det er en god mulighed for at give burgere en helt anden smag, end de normalt ville have. Og så er det billigt, fordi man tit kan lave dem af grøntsager, man har i forvejen.
Katrine er som udgangspunkt sød til altid at rose min mad og holde et positivt sind (det er hun nødt til, for hun er bange for, at min madlavning stopper), men hun er god til at pakke sine mindre positive kommentarer ind i en komplimentsandwich alá ”det er rigtig lækkert, en anden gang kunne det måske være bedre, hvis man lavede den mindre tør… men ej, den er god!” – og det fungerer fint. Derudover er hun sjældent glad for grøntsager, hun bliver sjældent glad, når man har forsøgt at gøre noget bare tilnærmelsesvis sundere og hun er skeptisk ved alt, der ikke med det blotte øje indeholder raffineret sukker. Meget af min tid går med at finde på opskrifter, hvor grøntsagerne kan gemmes, så hun næsten ikke opdager, at hun spiser dem. Sådan lidt ligesom med børn. Og mænd. Derfor kunne der ikke findes en skarpere kritiker, når der skal testes sund(ere) og vegetariske burgere, og jeg har fuld tillid til, at Katrine vil være opgaven værdig.

Tillad mig derfor at præsentere:

UnavngivetKatrine har opsat 3 kriterier, den perfekte veggieburger skal opfylde:

1) Kan den spises med hænderne?
Læs: helst kun med én hånd, så den anden hånd er fri til at række ud efter fritterne.
2) Er den snasket?
Læs: er man tilfreds eller skal man have mere mayo?
3) Smagssammensætning
Læs: Siden tidernes morgen har bacon og ost været den perfekte burger-kombi, men når bacon går under kategorien ‘kød’, må der ske noget andet genialt på smagsfronten.

Bedømmelsen gives på en skala fra 1-5 og vil fremgå i bunden af hver opskrift. Bare sådan, så det officielle (og meget vigtige) burgerreglement er på plads, ikke.

Og nu til det mest spændende: selve burgeren. Denne uges opskrift er som nævnt den grønne monsterburger, som har fået sit navn, fordi dens bøf er så usandsynligt grøn og sund, at man næsten ikke synes, det er en burger værdigt. Men åh, dét er det. Begejstringen var overraskende stor herhjemme, både for bøffen i sig selv, men også for den ramsløgsmayo, der omkransede burgeren som verdens smukkeste tæppe. Katrine, som er mester ud i gærdej (hvem der bare var så velsignet!) bagte tårevædende pæne burgerboller, og jeg lavede bådkartofler, men faktisk kunne jeg nærmest ingen kartofler spise, fordi burgeren i sig selv var dybt tilfredsstillende. Bare for lige at slå det fast med syvtommersøm: en burger uden pomfritter bliver herhjemme anset som det rene blasfemi, så alene dét, at jeg sender så beskidte ord ud i cyperspace, er evidens for burgerens kvalitet.


Grønne monsterburgere med ramsløgsmayo og stegte peberfrugter

Nok til 5 kæmpe burgere

Til burgeren

5 burgerboller af eget valg
Evt bådkartofler

Monsterbøffer

150 gram frisk grønkål (frossen kan også bruges)
1 hoved broccoli, skåret i mindre stykker
4,5 dl frosne ærter
1 stængel bladselleri
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
2,5 dl havregryn
2 dl rasp
1 dl valnødder, hakkede
1 tsk tørret oregano
1 bundt persille (eller en anden krydderurt), hakket
2 tsk soja
1 spsk sennep
Salt og peber
3 spsk olie til stegning

Fyld
1 portion af verdens nemmeste ramsløgsmayo (eller en købe-mayo blandet med hakkede krydderurter, citron og salt)
Salat
2 peberfrugter, skåret i strimler
1 spsk olie til stegning

Fremgangsmåde
  • Kom grønkål i gryde med kogende vand og lad koge 2 minutter. Tilsæt herefter ærter og broccoli og lad koge yderligere 5 minutter. Hæld vandet fra og stil det til side for at køle af. Mens grøntsagerne koger steges løg og hvidløg i 1 spsk olie, indtil de er bløde og let gyldne.
  • Kom de kogte grøntsager og stegte løg i en foodprocessor sammen med bladsellerien og blend, indtil det er en samlet masse. Massen må gerne have lidt tekstur. Skrab evt siderne ned undervejs, hvis foodprocessoren har problemer.
  • Når farsen er blendet godt, kommes den i en stor skål. Tilsæt havregryn, rasp, soja, sennep, oregano, persille og de hakkede valnødder. Rør det sammen med hænderne, indtil det er en samlet masse, der kan formes til bøffer. Smag herefter til med salt og peber.
  • Form til 5 kæmpe bøffer og sæt til side.
  •  Sæt en pande med olie på medium varme og steg de udskårne peberfrugter, indtil de er bløde og har farve.  Man bør røre i dem ind imellem, men de passer mere eller mindre sig selv.
  • Når peberfrugterne er sat til stegning, er det tid til at stege bøfferne. Steg de 5 bøffer på en stor pande med olie, 3-5 minutter på hver side. Hold øje med, at de ikke brænder på.
  • Server bøfferne i en burgerbolle smurt med ramsløgsmayo, lidt blandet salat og de stegte peberfrugter på toppen.
  • Voilá!

Vurdering:

Håndholdthed: 4/5
Snaskethed: 3/5
Smagssammensætning: 4/5


 

1 kommentar

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial